Wina

Sommelier poleca

  • food-item

    Jean Pabiot & Fils / Domaine des Fines Caillottes Pouilly-Fumé

    Wino rodziny Pabiot jest udane i bardzo typowe, niezwykle orzeźwiające, w ustach wyraźna kwasowość i ta wyróżniająca je pośród innych Sauvignon Blanc nuta dymna. Ze wszech miar pozytywne. W mojej opinii jeden z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych SB na świecie.
  • food-item

    Blanco Nieva Sauvignon Blanc

    Wino z najbardziej rozpoznawalnego regionu dla win białych w Hiszpanii, Ruedy. Atrakcyjny i pociągający bukiet białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy bogactwo dojrzałych owoców tropikalnych, intrygujące, orzeźwiające i pozostające na długo w pamięci.
  • food-item

    Regina Viarum Mencia

    Vinicultura Heroica, czyli oznaczenie niezwykle stromych winnic w Hiszpanii, które są stromsze nawet od tych nad Mozelą i dopuszczają jedynie formę zbioru ręcznego, nachylenie przekracza 45°. Takie położenie umożliwia osiągnięcie idealnych warunków nasłonecznienia, gdyż Ribera Sacra jest regionem "zimnym" jak na warunki Hiszpańskie, a temperatury bardziej przypominają Irlandię, niż Kastylię. Parafrazując znane hasło Mencia is new Pinot Noir.
  • food-item

    Martue – Pago Campo de la Guardia

    Najwyższe poza apelacyjne oznaczenie charakterystyczne dla unikatowego terrior koło Toledo, do tego szeroki kupaż zróżnicowanych szczepów z Syrahem, Tempranillo, Petit Verdot, Cabernetem na czele + mikro domieszką innych. Pełne, zdecydowane, taniczne, wielowymiarowe,wymaga czasu by się w pełni otworzyć ale ze wszech miar warto.
  • food-item

    Penley Cabernet Sauvignon

    100% Cabernet Sauvignon z Australii, wytwarzane w unikatowym Terrior Terra Rosa. Winnica jest w rękach dwóch sióstr a osobą odpowiedzialną za unikatowy styl jest Kate Goodman, ceniona winemaker. Penley to kawa, fiołki,mięta, eukaliptus i ta niezwykła słona nuta przywodząca na myśl dobre single malt whisky z Islay.
  • food-item

    Chenin Blanc Mooiplaas

    Urocza słomkowa barwa, bukiet to owoce tropikalne a zwłaszcza liczi, mango i dojrzały melon. W ustach świeże, krągłe, to jedno z tych win które z każdym kieliszkiem wciągają coraz bardziej. Dzikie drożdże, dzika fermentacja, majątek położony w rezerwacie (to nie jest regularna winnica tylko dzika łąka).
  • food-item

    Crociani Vino Nobile di Montepulciano

    Absolutny klasyk ze szczepu Sangiovese zwany lokalnie Prungolo. Rubinowa barwa z pomarańczowymi refleksami, delikatny i intensywny bukiet z wyróżniającym się fiołkiem. Taniczne, okrągłe, harmonijne, finisz w ustach zdecydowanie owocowy i rześki.

Zapraszamy na

Cykliczne Degustacje

Szczegóły w aktualnościach.

Bogata oferta

Najlepszych win

Selekcja win do restauracji Esplendidos i Costa Maison opiera się na indywidualnych kontaktach z winnicami. Głównie na Półwyspie Iberyjskim, choć udało nam się wypracować udaną współpracę także w innych częściach świata. Jej fundamentem jest zaufanie budowane od wielu lat. Właściciele winnic wiedzą, że gusta naszych Gości są wymagające i aby je zadowolić muszą przygotować ofertę win na odpowiednim poziomie. My z kolei mamy pewność, opartą na wieloletniej selekcji dostawców, że produkt który do nas trafia jest z najwyższej półki.

Dodatkowo do dyspozycji naszych Gości cały czas pozostaje sommelier, który w każdej chwili może pomóc w doborze wina najlepiej pasującego do konkretnego dania.

Visit Our Blog