Wina

Sommelier recommends

  • food-item

    Jean Pabiot & Fils / Domaine des Fines Caillottes Pouilly-Fumé

    Wino rodziny Pabiot jest udane i bardzo typowe, niezwykle orzeźwiające, w ustach wyraźna kwasowość i ta wyróżniająca je pośród innych Sauvignon Blanc nuta dymna. Ze wszech miar pozytywne. W mojej opinii jeden z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych SB na świecie.
  • food-item

    Blanco Nieva Sauvignon Blanc

    Wino z najbardziej rozpoznawalnego regionu dla win białych w Hiszpanii, Ruedy. Atrakcyjny i pociągający bukiet białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy bogactwo dojrzałych owoców tropikalnych, intrygujące, orzeźwiające i pozostające na długo w pamięci.
  • food-item

    Regina Viarum Mencia

    Vinicultura Heroica, czyli oznaczenie niezwykle stromych winnic w Hiszpanii, które są stromsze nawet od tych nad Mozelą i dopuszczają jedynie formę zbioru ręcznego, nachylenie przekracza 45°. Takie położenie umożliwia osiągnięcie idealnych warunków nasłonecznienia, gdyż Ribera Sacra jest regionem "zimnym" jak na warunki Hiszpańskie, a temperatury bardziej przypominają Irlandię, niż Kastylię. Parafrazując znane hasło Mencia is new Pinot Noir.
  • food-item

    Martue – Pago Campo de la Guardia

    Najwyższe poza apelacyjne oznaczenie charakterystyczne dla unikatowego terrior koło Toledo, do tego szeroki kupaż zróżnicowanych szczepów z Syrahem, Tempranillo, Petit Verdot, Cabernetem na czele + mikro domieszką innych. Pełne, zdecydowane, taniczne, wielowymiarowe,wymaga czasu by się w pełni otworzyć ale ze wszech miar warto.
  • food-item

    Penley Cabernet Sauvignon

    100% Cabernet Sauvignon z Australii, wytwarzane w unikatowym Terrior Terra Rosa. Winnica jest w rękach dwóch sióstr a osobą odpowiedzialną za unikatowy styl jest Kate Goodman, ceniona winemaker. Penley to kawa, fiołki,mięta, eukaliptus i ta niezwykła słona nuta przywodząca na myśl dobre single malt whisky z Islay.
  • food-item

    Chenin Blanc Mooiplaas

    Urocza słomkowa barwa, bukiet to owoce tropikalne a zwłaszcza liczi, mango i dojrzały melon. W ustach świeże, krągłe, to jedno z tych win które z każdym kieliszkiem wciągają coraz bardziej. Dzikie drożdże, dzika fermentacja, majątek położony w rezerwacie (to nie jest regularna winnica tylko dzika łąka).
  • food-item

    Crociani Vino Nobile di Montepulciano

    Absolutny klasyk ze szczepu Sangiovese zwany lokalnie Prungolo. Rubinowa barwa z pomarańczowymi refleksami, delikatny i intensywny bukiet z wyróżniającym się fiołkiem. Taniczne, okrągłe, harmonijne, finisz w ustach zdecydowanie owocowy i rześki.

We invite you for

Recurring degustations

See more details in 'News' page.

Rich offer

of the best wines

The selection of wines for the Esplendidos is based on individual contacts with vineyards, mainly from the Mediterranean coast, although we have managed to develop successful cooperation in other parts of the world. Its foundation is trust built for many years. Vineyard owners know that the tastes of our Guests are demanding and to satisfy them must prepare an offer of wines at the appropriate level. We, in turn, have certainty based on a long-term selection of suppliers that the product that reaches us is from the top shelf.

In addition, the Sommelier is always at the disposal of our Guests, who can at any time help in choosing the wine that best suits the specific dish.

Visit Our Blog
en_USEN
pl_PLPL en_USEN